Vetandets värld i fokus: Erik Bonsdorff, vetenskaplig ledare i Östersjöstiftelsen

Erik Bonsdorff, professor i marinbiologi vid Åbo akademi har fått en viktig forskarroll i Sverige.  När industrimannen Björn Carlson donerade  pengar till en friskare Östersjö, lät han också Kungliga Vetenskapsakademin tillsätta ett vetenskapligt råd, och till ledare för detta vetenskapliga råd valdes Erik Bonsdorff .

I fokus i Vetandets värld återfinner vi idag professor Erik Bonsdorff från Åbo akademi, det svenskspråkiga universitetet i Åbo.

Han har fått rollen som vetenskapligt nav i den stora satsningen på internationell Östersjöforskning som gjordes möjligt i slutet på förra året. Då donerade industrimannen Björn Carlson en halv miljard svenska kronor för att åstadkomma åtgärder som kan vända Östersjöns eländiga tillstånd till det bättre.

Erik Bonsdorff befinner sig i en situation där hans akademiska forskningstradition ska jämkas samman med förhoppningar och önskemål om att befintlig kunskap ska räcka för att hitta lösningar.
Och kunskapen finns, säger han, men den är inte alltid så lätt att hitta. Den består av tusen och åter tusentals mätningar och beräkningar som ligger förborgade i myndighetsarkiv och pärmar.
Det blir snarare en sorts meta-forskning än nya forskningsprojekt.

Mötet med Erik Bonsdorff handlar också om likheter och olikheter mellan svensk och finländsk östersjöforskning, om förhållningssätt till problem och om utbyten mellan svenska och finlandssvenska studenter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".