1 av 2
En av Nils Strindbergs berömda bilder. Andrée har fällt en isbjörn. (GMAP)
2 av 2
Fotoforskaren Tyrone Martinsson, verksam vid Högskolan i SKövde.

Ung, kär och äventyrslysten - om fotografen på Andrées polarexpedition

Nils Strindberg var bara 24 år när han gav sig iväg på polarexpeditionen mot Nordpolen. Han lämnade sitt livs stora kärlek Anna Chalier kvar i Stockholm när han tog på sig att vara fotograf och dokumentera hela expeditionen. Flera av hans bilder kunde räddas när man hittade kvarlevorna på 30-talet. Och med hjälp av dem, gamla brev och berättelser från Nils Strindbergs nu levande släktingar har fotoforskaren Tyrone Martinsson fått fram historien om den unge fotografen.

Sin 25-årsdag firade Nils Strindberg på isen i sällskap med Andrée och Fraenkel. Inte så många dagar efter det dog de, alla tre.

Kvar hemma i Stockholm fanns deras anhöriga. Nils Strindberg var nykär i Anna Chalier och hade just förlovat sig. Hon kom aldrig över förlusten, trots att hon senare gifte om sig. 

Om vad som får en ung, nyförälskad och levnadsglad 24-åring att ge sig ut på en så riskabel expedition, om hur de hade det i sina kalla blöta kläder och om hur livet blev för dem som blev kvar, handlar det i ett samtal med Tyrone Martinsson i Vetandets värld idag.

                                                      Lena Nordlund
                                                          lena.nordlund@sr.se

Programmet är en repris från augusti 2006.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".