Ungefär såhär tror man att de nyupptäckta dinosaurierna såg ut. Copyright: Dinopark Münchehagen

Dvärgdinosaurie hittad i Tyskland

I norra Tyskland har fossil av en ny dvärgdinosaurieart hittats. Det rör sig om en överraskande litet djur som härstammar från samma grupp som giganterna bland dinosaurier, långhalsarna.

Den tros ha levt på öar i norra Tyskland för omkring 150 miljoner år sedan, den nya dvärgdinosaurie arten, Europasaurus Holgeri. Då låg det mesta av norra Europa under vatten.

Den nya arten hör till de växtätande sauropoderna, långhalsarna, som är kända som de verkliga jättarna bland dinosaurier. Många av dem blev långa som hela tåg och vägde mer än tio elefanter tillsammans. Men det fossil av den nya dvärgarten som hittats är mellan 2 till 6 meter i full kroppslängd.

Först trodde forskarna att det rörde sig om icke fullvuxna långhalsar. Men med hjälp av analyser av fossilets benvävnader kunde de konstatera att det rörde sig om en helt ny dvärgart. Fynden beskrivs i tidskriften Nature.

Solweig Stuenes, museiintendent vid Evolutionsmuseet i Uppsala, tycker att upptäckten är mycket intressant:

- Jag tycker att det här är jättespännande. För det här är ju första gången som man hos de allra största landlevande djur som vi känner till, hos långhalsarna, har hittat dvärgformer. Och det visar också att de här väldigt stora dinosaurierna har utsatts för samma typ av evolution som inträffat hos stora däggdjur som flodhästar och elefanter, säger Solweig Stuenes.

Forskarna tror att utvecklingen av en dvärgart hänger nära samman med att långhalsarna blev ö-bor. Och det här är bara ett exempel bland flera där ryggradsdjur som lever på öar utvecklar dvärgformer. Ett annat exempel är den mini människa, Homo floresiensis, som hittades på en ö i Indonesien förra året. Teorin är att på mindre landområden som öar blir stora djur mindre medan små djur blir större.

Reporter Johanna Sundén

johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".