Cancervaccin godkänt

Det amerikanska läkemedelsverket, FDA, godkände i natt världens första vaccin mot livmoderhalscancer, den cancerform som dödar näst flest kvinnor i världen.

Det mesta talar också för att EU godkänner vaccinet i höst, och redan nu vill en del svenska läkare börja massvaccinera tonårsflickor.

Sven-Erik Olsson, verksamhetschef på kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus säger:

- Det skulle vara fantastiskt. Fantastiskt att kunna få uppleva det. Och man borde vaccinera brett. I första hand kvinnor som inte har sexualdebuterat.

Sven-Erik Olsson har lett den svenska delen av de studier som gjorts på Gardasil, som vaccinet heter. 11 000 kvinnor över hela världen studeras under fyra år. Hälften har fått det aktiva vaccinet, den andra hälften har fått placebo. Och redan efter två år kunde forskarna se skillnad. I den grupp som fått placebo hade 21 kvinnor utvecklat cellförändringar, som kan leda till livmoderhalscancer. Men i den grupp som vaccinerades med Gardacil har ingen kvinna fått cellförändringar.

Det här ansågs vara så anmärkningsvärt positiva resultat att vaccinet behandlats i expressfart de senaste månaderna, av det amerikanska läkemedelsverket. 70 % av all cancer i livmoderhalsen orsakas av papillomvirus- som sprids vid samlag. I Sverige drabbas 500 kvinnor per år.

Vaccinet ger inget heltäckande skydd

Det nya vaccinet kan blockera de vanligaste papillomvirus som ligger bakom cancern -men inte alla, och Viveka Odlind, gynekolog på läkemedelsverket, som utreder Gardacil inför ett eventuellt godkännande inom EU, varnar för att en massvaccinering skulle kunna leda till att kvinnor börjar slarva med gynkontroller.

- Ja, jag kan se en farhåga sådär allmänt. Och det är ju just det att om man tror att man är vaccinerad så behöver man inte kontrollera sig mer. Och jag kan säga att det kan finnas en risk att man blir övermodig och slutar att gå på kontroller och det är i såfall en negativ konsekvens, säger Viveka Odlind, gynekolog på Läkemedelsverket.

Även EU:s läkemedelsmyndighet ser det nya läkemedlet som mycket lovande och väntas godkänna det tidigt i höst.

Reporter: Marie-Louise Kristola

marie-louise.kristola@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".