Komplexa former av liv på jorden tidigt

De äldsta spåren av liv på jorden brukar anses vara så kallade stromatoliter i Australien, 3,4 miljarder år gamla stenformationer.

Nu har australiensiska forskare studerat dem i detalj och kommit fram till att det fanns fler former av liv där än man trott och det var ett helt ekosystem som fanns på platsen.

Det är inte alla som är säkra på att det alls är liv som har format klipporna i Pilbara i australien med räfflor och toppar. Men de Australiensiska forskare som nu undersökt en mil av den före detta stranden - de är säkra.

Det här liknar spår av liv och inget annat säger de. Enbart kemiska processer skulle inte ha kunnat skapa så här komplicerade mönster.

Forskarna har hittat sju olika typer av strukturer - som påminner om allt från vågor till uppochånervända strutar och äggkartonger. Stromatoliterna har ibland beskrivits som en rätt enkel och enhetlig bakteriematta, men här måste ha funnits flera olika typer av tidiga organismer, konstaterar forskarna, ett helt ekosystem.

Och det för 3,4 miljarder år sen när jorden bara var en dryg miljard år gammal. Och sen resonerar de vidare:

Kunde livet utvecklas och bli komplext så fort - då kan det mycket väl ha hunnit etablera sig på till exempel Mars också, även om den planeten så bara varit beboelig under en kort tid.

Studien publiceras i tidskriften Nature.

Camilla Widebeck

camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".