1 av 3
Jo visst finns det någonting som äter getingar! Den här, som simmar i ett glas rödvin, får akta sig. Foto: PrB.
2 av 3
Vaccination hos skolläkaren 1943. Men inte mot livmoderhalscancer den gången. Foto: PrB.
3 av 3
Både rök och aska kommer från vulkanen Merapi. Foto: PrB.

Veckomagasin 2006-06-09

Cancervaccin godkänt i USA, vulkanen på Java visar tecken på förestående utbrott, nanoteknologin kan förändra hela världsmarknaden på några års sikt. Vi tipsar om en kul bok och efterlyser i vår tävling en känd hattbärare.

Cancervaccin till alla flickor?

Ett vaccin mot livmoderhalscancer godkändes natten mot fredag av USA:s läkemedelsverk. Troligen blir det senare i år godkänt ock så inom EU. Vaccinet riktar sig mot fyra typer av papillomvirus, som tillsammans ligger bakom ungefär 70 procent av alla fall av livmoderhalscancer. I Sverige för 500 kvinnor om året den diagnosen.

Joakim Dillner, professor i virologi vid Lunds Universitet, och gynekologen Sven-Erik Olsson, verksamhetschef på kvinnokliniken vid Danderyds sjukhus, skulle gärna se att vaccinet införlivades i det svenska barnvaccinationsprogrammet.

Men Anders Tegnell på socialstyrelsens smittskyddsenhet håller emot: En sån förändring gör man inte utan vidare. Mycket utredning av vaccinet och av dess eventuella inverkan på andra vacciner i det nu så välfungerande barnvaccinationsprogrammet måste göras först, säger han.

Magmapropp i vulkanens gap

Vulkanen Merapi i ön Java i Indonesien har rykt hotade de senaste veckorna. Merapi är en av världens 16 farligaste vulkaner, och skulle ett explosionsartat utbrott ske så skapar magman i vulkanen en glödande lavin som förs med ilfart flera kilometer längs sluttningarna av vulkanen.

Ett annat scenario är att magman som stiger ur vulkanen sätter sig som en propp i vulkankratern och då kan gaser som samlas i vulkanen skapa ett sånt tryck så att vulkanen mer eller mindre exploderar. Så skedde med vulkanen S:t Helen i USA i början av 1900-talet.

Risken för ett explosivt utbrott just nu är svår att bedöma. Vulkanen har varit under högsta varningsberedskap i närmare ett år, men den kraftiga rökutvecklingen kan vara en varningssignal, allt enligt Leif Johansson, docent i berggrundsgeologi vid Lunds universitet.

”Nanotekniken kan förändra världsmarknaden”

Nanoteknologin kan komma att stå för nästa industriella revolution. De nya material som skapas genom att man använder partiklar som bara är miljondelar av en millimeter stora får helt nya egenskaper, och de kan komma att ersätta viktiga produkter på världsmarknaden.

Enligt det amerikanska Vetenskapsrådet, NSF, kommer nanoteknologin om tio år att vara en tio gånger större bransch än biotekniken. Vi måste diskutera även baksidorna med den här utvecklingen menar Pat Mooney, debattör och chef för den internationella organisationen ETC Group, Action Group on Erosion Technology and Concentration.

- Materialen är klara för marknaden, vi behöver bara reda ut deras påverkan på människa och miljö säger nanoteknologiprofessorn Maria Strömme vid Uppsala Universitet.

Vi hör också forskningsdebattören Bengt Gustavsson, professor i astrofysik, om hans syn på nanoteknologins framtid.

Vem vet?

Förra veckans rätta tävlingssvar: Symaskin. I veckans fråga beskrivs en hatt som Tekniska Muséet övertagit från ett muséum för filmhistoria. Frågan är: Vem har burit hatten?

Kluriga frågor får svar

Finns det någonting som äter getingar? och 101 andra frågor (Brombergs) är en kul liten bok att lägga på sommarstugans dass. Här har redaktionen för tidskriften New Scientist samlat frågor som läsarna skickat in - och svar som andra läsare skickat in. Här får man veta varför den mörka ölen Guinness har så ljust skum, vad som skulle hända om ett rymdskepp stal månen och mycket annat som man kan tänkas fundera på när man sitter på hemlighuset i sommar.

Men kan man lita på det man läser här? undrade vi och skickade frågan till New Scientists redaktion, som svarade att de granskar svaren innan de publiceras. Om ett svar är underskrivet av en för oss okänd Melanie Trickett i Storbritannien eller Garry Tee på Nya Zeeland, så har det alltså i alla fall satts under luppen av tidskriftens kritiska redaktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".