Start och stopp på celldelning funnen

Många celler i våra kroppar är förprogrammerade att dela sig ett visst antal gånger men därefter sluta. Nu har koreanska forskare för första gången hittat ett sätt att väcka upp celler som slutat dela sig och få dem att börja igen.

Begreppet senescens kan översättas med ett cellernas åldrande eller mognad, en klocka som tickat fram till det stadium där cellerna slutar dela sig.

Nu har de koreanska forskarna lagt mänskliga så kallade fibroblaster i det här tillståndet i ett provrör, det är celler ur bindvävnad. På dem har man provat att droppa omkring 20 000 olika syntetiska molekyler. En av dem fick cellerna att börja dela sig igen. När man tog bort ämnet upphörde delningen - och så började den igen när man la till det.

”Märkvärdigt”

Det är ett märkvärdigt fynd som nu beskrivs i tidskriften Nature Chemical Biology, det tycker Thomas Nyström, professor i mikrobiologi vid Göteborgs Universitet.

- Normalt kan man påverka hur många celldelningar en cell ska kunna genomgå. Vad jag tyckte var fantastiskt med den här artikeln var att man kan återuppväcka redan senescenta celler, och att man kunde göra det i flera cykler.

Kan inte stoppa vårt åldrande

Men den konkreta nyttan av fyndet har Thomas Nyström svårt att se, bortsett från en större förståelse av den här processen. Att vi kan få vissa celler att sluta åldras betyder nog inte att vi kan få den mänskliga kroppen att sluta åldras, säger han.

- De allra flesta av dina somatiska celler ska inte kunna dela sig efter att du är färdigutvecklad, om de gjorde det skulle du bli en stor cancer hela du.

Björn Gunér

bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".