Värre blir det. Fler sprutor är på gång för svenska barn. Foto: PrB.

Fler vacciner till barn

Svenska barn kan komma att få ett bättre smittskydd. Socialstyrelsen planerar att utöka det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Just nu står mellan 5 och 10 nya vacciner på listan över såna som kan vara lämpliga att ta med.

Upp till 12 års ålder blir alla barn vaccinerade mot åtta oönskade smittor - difteri, stelkramp, kikhosta mässling påssjuka, röda hund polio och ett influensavaccin typ B.

Det var länge sedan det programmet ändrades, men nu kan det vara dags att introducera nya vacciner säger Anders Tegnell, enhetschef för smittskyddsenheten på Socialstyrelsen.

”Unik situation”

- Det har historiskt inte hänt ofta att vi fört in nya vacciner i programmet. Men nu har vi en lite unik situation i och med att det finns mellan fem och tio vacciner som skulle vara möjliga, säger han.

Men man kan inte bara lägga till dessa till de övriga hur som helst säger Anders Tegnell. Arbetet med att undersöka hur vacciner antingen samverkar eller motverkar varandra är en väsentlig pusselbit för att vaccinationen ska ske vid rätt tidpunkt. Men det är några som ligger längre fram än andra:

Pneumokocker på tur

- Det kommer fram nya bättre vacciner mot pneumokocker, det kommer nya mot vattkoppor och mot barndiaréer som också är tänkbara.

Just pneumokockinfektionerna kan vara livshotande för barn under 2 år, de kan drabbas av följdsjukdomar som blodförgiftning och hjärnhinneinflammationer. Så vaccination mot pneumokockerna står antagligen näst i tur att införas. I Norge sker detta redan i nästa månadsskifte, och i Storbritannien och Holland är det också på gång.

Ann-Louise Martin

ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".