Svampinfektioner ökar hos linsanvändare

Ögoninfektioner orsakade av svamp ökar bland användare av mjuka kontaktlinser.  Det visar en av de första forskningsrapporterna efter larmen om riskerna med användningen av kontaktlinser tidigare i vår. Rönen är överaskande eftersom infektioner i ögat i allmänhet sällan orsakas av just svampinfektioner.

Forskare från USA har de senaste två åren studerade 34 fall av infektionen Fusarium keratitis, det vill säga inflammation i hornhinnan orsakad av en svampinfektion hos bärare av mjuka kontaktlinser.

Antalet fall har ökat kraftigt jämfört med perioden från 1969 till 1992 då antalet bara var tio stycken.

Ögat blir rött, irriterat och känsligt för ljus. Om de drabbade inte söker läkarvård kan personen i värsta fall bli blind.

Trots ökningen av ögoninfektioner bland linsbärare i USA så bedömer Elisabet Granstam som är verksamhetschef på ögonkliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala att risken att drabbas i Sverige ändå är ganska liten.

- Det som skyddar är att vi har ett kallare klimat som är ogästvänligare för bakterier, virus och även svamp. Så det är ovanligare med den här typen av infektion i hornhinnan i länder med vårt klimat jämfört med länder med tropiskt klimat, säger Elisabet Granstam.

I våras togs en linsvätska ur handeln sedan flera användare i USA och Asien drabbats av just svampinfektioner i ögat. Och tillverkaren misstänker att det är en beståndsdel i vätskan som under vissa omständigheter ökar risken för just svampinfektioner.

Elisabet Granstam betonar att linsanvändning alltid för med sig en ökad risk för infektioner.

- De svåraste fallen med infektioner av olika slag, bakterier eller virus eller svamp i hornhinnan, de patienterna har oftast kontaktlinser. Kontaktlinsanvändning innebär en ökad risk att få infektioner i hornhinnan, säger Elisabet Granstam.

Undersökningen publiceras i tidskriften Archives of Ophthalmology.

Sabina Kuutti

sabina.kuutti@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista