Blir det varmare i granen? Ekorre i Alaska. Foto PrB.

Klimatförändringar driver på evolutionen

De pågående klimatförändringarna leder nu till genförändringar hos flera djur och det är förändrade årstider som driver på evolutionen, enligt amerikanska forskare. Störst är påverkan här uppe i norr.

De senaste 40 åren har vår svala nord blivit temperatur-mässigt behagligare, och många djurgrupper har dragit sig bort från den allt varmare södern. De har då också anpassat sig till den långa ljusa reproduktionsperioden sommartid, och de flyttande djuren har börjat komma tidigare, men det är inte bara vanor som har förändrats, menar forskarna Bradshaw och Holzapfel. I en artikel i tidskriften Science skriver de att detta kan ses som en början till en genetisk förändring som ett resultat av den pågående globala uppvärmningen. De kanadensiska röda ekorrarna som får ungar allt tidigare på året och de tyska svarthättorna som flyttar norrut allt tidigare är exempel på genetisk anpassning.

Däremot finns inga spår av ärftlig anpassning till högre temperaturer i någon djurart, som t ex större tolerans för hetta. Det är viktigare för fortplantningen att anpassa sig till en ny årstidsrytm än att genetiskt bygga upp en tolerans för högre temperaturer. Och bäst klarar sig små djur med snabb generationsväxling - stora djur i små populationer har sämre odds i ett varmare klimat.

Men det är logiskt, skriver biologerna, små djur med snabb generationsväxling genomför snabbare en genetisk förändring.

Ann-Louise Martin

ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".