Höga halter skadliga ämnen hos barn

PBDE, en typ av bromerade flamskyddsmedel, som finns i allt från datorer och Tv-apparater till kläder, finns spritt i miljön och även i våra kroppar. De är hormonhärmande och kan störa fortplantningen. Nu tyder en ny studie på att barn samlar på sig mycket mer såna här skadliga ämnen än vad vuxna gör.

Det är en fallstudie det handlar om, hos en familj i Kalifornien har man mätt halterna i blodet av PBDE, en typ av bromerade flamskyddsmedel.

De två barnen hade flerdubbelt högre halter av ämnena i blodet, ett och ett halvtåringen hade upp till tio gånger högre halt av ett ämne än sin pappa. Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms universitet som varit med och gjort analysen, tror att en viktig förklaring är att PBDE koncentreras i damm. Den vägen att nås av skadliga ämnen har tidigare mest uppmärksammats inom industrin.

-Det är alldeles uppenbart att nya användningar gjort att barn utsätts för det i särskilt hög grad, säger Åke Bergman, professor i miljökemi.

PBDE Polybromerade difenyletrar har vi överallt omkring oss I TVn , datorn, madrasser, möbler, heltäckningsmattor och kläder.

Svenskar har normalt betydligt lägre halter av sådana här ämnen i sig än amerikaner, men mönstret att barnen är värst drabbade kan antas gå igen här, enligt Åke Bergman. Det bekräftas också i en norsk studie där 7-åringar visade sig ha högre halter än vuxna:

-Det här är en väldigt allvarlig indikation, vi forskare studerar inte så små barn i regel, vi har tittat på modersmjölk men det här handlar om en annan exponering, säger Åke Bergman.

Enda sättet att skydda sig är att välja TV, soffa, kläder osv med omsorg. Ställ frågor i butiken: Kan de inte svara ska vi fortsätta fråga ändå, tycker Åke Bergman:

- Då tvingar vi fram kunskap hos återförsäljarna, säger Åke Bergman, professor i miljökemi.

Fallstudien publiceras i tidskriften Environmental Health Perspectives på nätet.

Reporter Camilla Widebeck

camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".