Barn drabbas hårt av falska malariamediciner. Copyright: Pressens Bild

Falska malariamediciner sprids

Nu varnar brittiska och amerikanska forskare för att falska malariamediciner sprids i Sydöstasien och i Afrika.

Nyligen avled en 23-årig man i Burma sedan han behandlats med falska tabletter som innehöll en alldeles för låg dos av aktivt ämne för att motverka malaria.

Mats Wahlgren är professor på Karolinska institutet och arbetar med malariaforskning. Han säger att falska läkemedel förekommer oftare i fattiga länder.

De falska medicinerna har enligt forskarna ökat från 38 procent till 58 procent i Sydöstasien mellan åren 1999 och 2004.

Medicinerna säljs på apotek eller över disk i affärer och människorna köper de falska medicinerna eftersom de är billigare då de helt eller delvis saknar de ämnen som motverkar malaria. Något som köparen inte är medveten om.

Den här bilden bekräftas av Världshälsoorganisationen och Läkare utan gränser som är starkt kritiska till fenomenet.

Varje år insjuknar mellan 300 och 500 miljoner människor i malaria främst i tropiska utvecklingsländer. Och av dessa dör 1-2 miljoner, de flesta barn. Smittan, malariaparasiten, överförs vid stick av en mygga som heter Anopheles.

Men problemet är inte bara att människor köper mediciner som inte fungerar, utan när malariaparasiten exponeras för läkemedel med alltför låga halter aktiva ämnen kan parasiten utveckla resistens mot substanserna.

Mats Wahlgren är pessimistiskt eftersom det är svårt att kontrollera spridningen av falska malariamediciner i fattiga länder.

Rapporten om spridningen av falska malariamediciner kommer från PLoS Medicine.

Reporter: Sabina Kuutti

sabina.kuutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".