TBC ökar i Sverige

Lungsjukdomen tuberkulos, TBC, har de senaste två åren ökat med 40 % i Sverige och i landet finns nu världens största rapporterade utbrott av en särskild tuberkulosstam.

Gunilla Källenius, professor vid Smittskyddsinstitutet är bekymrad.

- Jag ser allvarligt på situationen, därför att den här stammen har funnits i Sverige, framför allt i Stockholm, sedan mitten av 90 talet, och man har inte lyckats kontrollera spridningen, säger Gunilla Källenius.

Smittan är alltså densamma som för en tid sedan drabbade en förskola i Bromma och ett fritids i Tensta i Stockholm. Den tuberkulos-stam som nu breder ut sig i Sverige antas ha kommit hit i mitten på 90-talet från Centralafrika. Och hittills har 100 personer upptäckts smittade.

Fram till 1975 vaccinerades alla spädbarn mot tuberkulos i Sverige. Men nu får bara de barnen en spruta som lider en ökad risk att utsättas för smitta. Och trots att fallen av tuberkulos har ökat med 40 procent under de två senaste åren anser inte Gunilla Källenius att man ska återinföra allmän vaccinering. Sverige är fortfarande ett av de länder i världen som har minst tuberkulos. Hon menar att det finna andra sätt att hindra spridningen av tuberkulos.

-Det viktigaste är att hitta patienter tidigt innan de blir smittsamma och hinner smitta andra personer. Det betyder att det är viktigt att man i sjukvården är medveten om tuberkolos så att man inte missar en diagnos. Och också att när man hittar nya fall, att man gör en ordentlig smittspårning omkring den smittsamma patienten så att man hittar fall i omgivningen som i sin tur kan föra smittan vidare, säger Gunilla Källenius.

Idag anordnar Smittskyddsinstitutet en särskild temadag för sjukvårdspersonal för att de ska bli bättre på att hantera tbc.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".