Föräldrar får inte information om nya vacciner

Som vi rapporterat om tidigare så överväger Socialstyrelsen att utöka det allmänna barnvaccinationsprogrammet.

Men nu menar flera barnläkare att ansvariga myndigheter redan idag borde ge information till föräldrar om nya vacciner så att de sedan själva kan ta ställning.

Margareta Blennow, barnhälsovårdsöverläkare vid Södersjukhuset, är en av flera barnläkare som vetenskapsradion varit i kontakt med som tycker att föräldrar borde få information om de nya vaccinerna - redan innan de inkluderats i det allmänna barnvaccinprogrammet.

Läkarna menar att en ny situation har uppstått där det sedan några år finns flera registrerade vaccin mot vanliga barnsjukdomar. Men det är kunskap som de flesta föräldrar saknar.

Som det redan sker i dag med vaccinet mot den fästingburna infektionen TBE så borde myndigheterna informera föräldrar så att de själva kan ta ställning till om de vill bekosta en vaccination eller inte, anser läkarna.

Senast i förra veckan under en interpellationsdebatt i riksdagen gav hälsominister Morgan Johansson sitt stöd till det. Uttalandet gjordes i samband med en diskussion kring ett vaccin mot pneumokocker, som ger infektioner i luftvägarna.

Margareta Blennow välkomnar uttalandet från hälsoministern och säger att man nu bör diskutera vem som ska informera och hur vaccinationen ska gå till. Själv förespråkar hon specialistmottagningar inom den befintliga barnhälsovården.

Men Anders Tegnell som är ansvarig för de här frågorna på Socialstyrelsen är tveksam till att man ska låta föräldrar själva ta ställning.

Reporter: Johanna Sundén

johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".