Många dör i onödan för att de hellre tar bilen eller cykeln, istället för snabb ambulanstransport. Copyright: Pressens Bild.

Tvekan att ringa ambulans leder till dödsfall

Över hälften av dom som får hjärtinfarkt dröjer mer än en timme med att uppsöka sjukvård efter att dom fått sina symptom. Det visar en doktorsavhandling från Linköpings universitet.

Och den här tidsförlusten kan bli ödesdiger för hur det går för den drabbade.

Chefen för hjärtintensiven på universitetssjukhuset i Linköping, Magnus Janzon, betonar vikten av snabb vård.

Dom senaste tio åren har dödligheten i hjärtinfarkt halverats, mycket tack vare nya läkemedel och behandlingsmetoder, men tiden är avgörande för att dom nya teknikerna ska kunna vara till nytta.

Men en doktorsavhandling av sjuksköterskan Ingela Johansson visar att 59 procent av dom med misstänkt hjärtinfarkt väntat mer än en timme innan de sökt vård. Den vanligaste orsaken är att man inte förstår att det handlar om hjärtat, men också hänsyn till anhöriga spelar en viktig roll.

Många av dom intervjuade patienterna har inte heller tänkt på ambulans som ett alternativ när dom känt sig dåliga, utan tagit egen bil, buss eller cykel. Någon kom till och med gående till fots till sjukhuset.

Och det här gör överläkare Magnus Janzon nedslagen. Den som tar ambulans får inte bara snabb transport, utan också vård.

Reporter: Mona Hambraeus

mona.hambraeus@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".