Ny metod för att upptäcka falsk malariamedicin

I dagarna har vi berättat om att stora mängder falsk malariamedicin cirkulerar i Sydostasien och Afrika. Falsk medicin, som kan leda till döden på grund av att den inte är verksam mot malaria.

Nu arbetar amerikanska forskare med att ta fram nya, snabbare, test för att kunna kontrollera malariamediciners äkthet.

Forskaren Facundo Fernandez vid Georgia Institute of Technology leder arbetet. Han säger att den nya testmetoden för att upptäcka falsk malariamedicin bara tar mellan fem och tio sekunder beroende på koncentrationen av ingredienser i provet. Det kan jämföras med de metoder som finns i dag som tar minst två timmar per test.

De nya testmetoderna ska kunna spåra om malariatabletterna innehåller tillräckligt stor dos artesunat, det vill säga den aktiva substansen mot malaria, för att vara verksamma, samt om tabletterna innehåller andra mindre effektiva eller till och med hälsofarliga ingredienser.

Varje år insjuknar mellan 300 och 500 miljoner människor i malaria främst i tropiska utvecklingsländer. Och av dessa dör 1-2 miljoner, de flesta barn.

Men trots snabbare testmetoder för malariamedicin är professor Michael Ashton vid Göteborgs Universitet skeptisk till att testerna ska få någon betydelse när det gäller att begränsa mängden falsk malariamedicin i världen. Han menar att om analystiden för testerna minskar från två timmar till några sekunder behöver det inte betyda någonting alls i situationer där tid finns- men pengar till utrustning saknas.

Den nya metoden att testa malariamediciners äkthet beräknas vara klar senare i år.

Reporter: Sabina Kuutti

sabina.kuutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".