ultraljud av foster i livmoder. Foto: PrB

Hormonbrister osynliga i blodprov

15 procent av alla par söker hjälp för att de har svårt att bli med barn. I många fall förblir problemet en gåta. Men svenska forskare har nu gjort en upptäckt som kanske kan förklara en del av fallen.

Det kan finnas hormon-brister i livmodern även om nivåerna i blodproven är helt normala.

För att ett ägg ska kunna fästa i en kvinnas livmoder så att hon blir gravid är hormonet progesteron helt nödvändigt. Också sköldkörtelhormon spelar en viktig roll.

När man undersöker varför en kvinna inte blir med barn mäts nivåerna av de här hormonerna i blodet.

Men blodproverna kan ge falska besked, visar en ny studie som bland andra Kristina Gemzell, professor och överläkare vid karolinska institutet, har arbetat med.

- Även om man har normala kolesterolnivåer i blodet så kan det bli en lokal brist i slemhinnan för att den inte kan svara normal och likadant verkar det vara med sköldkörtelhormon att även om blodnivåerna verkar normala så kan man ha en lokal brist i livmoder-slemhinnan, säger Kristina Gemzell.

Kanske kan den här typen av hormonbrister förklara en del fall av infertilitet.

Livmodern är ett ganska ovanligt fokus för fertilitetsforskning - sådan handlar oftare om spermier och om embryokvalité. Mer kunskap om hur livmodern och äggledarna ska fungera kan hjälpa fler att få barn, tror Kristina Gemzell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".