Stamcell fotograferad genom mikroskop. Foto: PrB

En ny pusselbit till stamcellsforskningen

Stamceller från en lever i utveckling kan på ett unikt sätt bilda både ben, fett och hjärtceller och kan därför komma att användas i cellterapi för att läka skadade såna organ. Det visar amerikanska forskare som för första gången har lyckats isolera leverstamcellerna.

I den senaste upplagan av den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift - PNAS - visar forskare hur de lyckats isolera multipotenta celler från en lever i utveckling, alltså från ett foster.

Det är väl känt att leverceller i utvecklingsstadiet är multipotenta, det vill säga har förmåga att utvecklas till olika typer av celler, men först nu har man alltså lyckats isolera dem. Och det här kan betyda att man kan odla fram leverstamceller som kan utvecklas till mesenkymala celler, det vill säga celler som gör vävnad till ben, brosk och fettceller. Och det innebär att de inte bara kan användas till att behandla leversjukdomar, utan också benbrott, hjärt- och kärlsjukdomar och broskskador.

Men, Suchitra Holgersson, stamcellsforskare vid Karolinska Institutet, säger att man bör tolka resultatet med viss försiktighet. Detta eftersom forskarna hittills endast har visat att leverceller utvecklas till mesenkymala celler på labbet och - inte inuti kroppen.

Fler studier måste göras, menar Suchitra Holgersson. Men om resultaten stämmer är det ett stort och viktigt fynd.

Studien publicerades i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift, PNAS.

Reporter: Johanna Sundén

johanna.sunden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".