Galna kosjukan fortsätter att skaka om. Foto:Prb

Galna kosjukan kan fortfarande slå hårt mot människor

Det kan ta över 50 år för en människa att utveckla Creutzfelt-Jacobs sjukdom, den mänskliga formen av Galna kosjukan, efter att man har smittats. Den slutsatsen drar forskare efter studier av en liknande sjukdom. En så lång inkubationstid skulle kunna innebära många fler framtida sjukdomsfall, framförallt i Storbritannien.

Det är ett par hundra personer i världen som har konstaterats bära på Creutzfelt Jacobs sjukdom. De flesta har dött. Nästan alla fall har gällt Storbritannien, inget har gällt Sverige. De drabbade har smittats av kött från kor med Galna kosjukan.

Nu när kosjukan närmast har utrotats genom kraftfulla åtgärder har många trott att faran skulle vara över. Men nu verkar alltså en liknande sjukdom hos människor ha en inkubationstid på över 50 år. Också för sjukdomen kuru är smittoämnet prioner, en sorts sjuka proteiner...

Men kuru som har förekommit på Papua Nya Guinea, orsakas av kannibalism. Det rituella ätandet av döda förfäder där upphörde kring 1960 - men ändå har man hittat sjukdomsfall så sent som 2004. Det skriver nu brittiska forskare i den vetenskapliga tidskriften the Lancet.

Tidigare har man trott på en inkubationstid för Cretzfelt Jacobs sjukdom på max 20 år, säger Mikael Klingeborn, som forskar kring Galna kosjukan på Sveriges Lantbruksuniversitet i Uppsala. Men det här kan nu betyda många nya sjukdomsfall säger han. 

Reporter: Björn Gunér.

björn.gunér@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".