Det lönar sig att träna på skruvbollar. Foto: PrB.

Skruvad boll omöjlig att se

Med anledning av fotbolls-VM kan det vara värt att lägga på minnet att vi inte ska skylla på målvakten ifall denne släpper igenom en skruvad frispark.

Det är helt enkelt omöjligt för det mänskliga ögat att se om en skruvad boll i hög fart kommer att hamna i mål eller inte. Det visar ny forskning från Queens University i Belfast.

Med hjälp av virtuell teknik har försökspersoner fått se på ett antal frisparkar och skott men inte ens de profesionella fotbollsspelare som ingick i försöket kunde förutse bollbanan hos en hårt skruvad frispark.

Det mänskliga ögat kan uppfatta gravitationens påverkan på ett föremål i rörelse eftersom detta varit avgörande under evolutionens gång. Men skruvade frisparkar från specialister som Michael Ballack och David ”skruva den som” Beckham uppträder ju inte naturligt, så varför skulle skulle naturen bry sig om att utrusta oss med en sådan förmåga?

Det här skriver den vetenskapliga tidskriften New Scientist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".