Tillbaka till skolan. Nu! Foto PrB.

Mobilen visar var barnen är

Elektronisk övervakning av barn via mobiltelefonen är nu möjligt - i alla fall i USA där ett telefonbolag härom veckan introducerade en sån tjänst. Där kan man kan se exakt i vilket gathörn ens barn befinner sig. Och t.ex försäkra sig om att de är i skolan under skoltid.

Charlene Rice är dom amerikanska föräldrarna som funderar på att köpa den nya övervakningmobilen till sitt barn.

-Jag tycker det är jättebra. Man kan hålla koll på barnen var de än är, säger hon.

Tekniken är enkel och har använts av polisen länge. Men det här är första gången privatpersoner kan få användning av den. Signalen i mobilen kan via satelliter ange exakt position och föräldern kan följa sitt barns förflyttningar via en sajt på nätet. På en karta kan man se på vilken adress barnet finns.

- Det är fantastiskt, med bara en knapptryckning på telefonen så vet man exakt var han är, säger Charlene Rice. 

Via systemet går det också att sätta geografiska gränser för sitt barn. Exempelvis bestämma att barnet måste hålla sig inom skolområdet under skoltid. Om barnet skulle trotsa gränserna får föräldern genast ett sms eller e-mail som larmar om att barnet lämnat det lovliga området.

Många föräldrar, som Louis Palombo, känner sig säkrare med det här systemet.

- Ja, absolut, man känner sig säkrare och lugnare, och kan när som helst ta reda på var barnen är.

Men så är det det här med barnens rätt till privatliv. Tekniken betyder ett Big Brother-samhälle för barnen. För fyrbarnspappan Louis Palombo går säkerheten först, barnens rätt till privatliv får stå tillbaka:

- Deras säkerhet är viktigare än deras privatliv, säger Louis Palombo.  

Det är inte bara barn som kan bli övervakade över mobiltelefonen. Man kan ge sin fru en också. För att hålla ögonen på henne.

- Jag skulle gärna ha en till min fru också, för att känna mig lugn, säger Louis Palombo.

Katarina Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".