Tidig diagnos för autism närmare

Vanligtvis diagnosticeras funktionshindret autism inte före två års ålder. Men nu har amerikanska forskare funnit att abnormaliteter i moderkakan kan ge en tidig indikation på autism.

De amerikanska forskarna har analyserat och jämfört vävnaden från moderkakan från 13 autistiska barn med moderkakan från 61 friska barn. Forskarna fann att det var tre gånger så vanligt att moderkakan från de autistiska barnen hade små veck som tyder på en förändrad cell tillväxt.

Artikeln publiceras i dagens nätupplaga av tidskriften Biological Psychiatry.

Men Christopher Gillberg, professor i barn- och ungdoms-psykiatri vid Göteborgsuniversitet, säger att det är en otydlig indikation eftersom även andra utvecklingsavvikelser som kromosomavvikelser har de här vecken.

Men han säger samtidigt att fyndet är ett steg på vägen mot en tidig diagnos av autism. Och med en tidig diagnos och därmed en tidig behandling i form av psykologisk och pedagogisk träning skulle man kunna hjälpa många barn:

- Det finns stort hopp om att man med tidig diagnos ska kunna hjälpa många barn med autism från att utveckla den svåraste formen av tillståndet. Och därmed skulle oerhört mycket vara vunnet både mänskligt för de drabbade barnen och deras familjer och för samhället i stort, säger Christopher Gillberg.

Johanna Sundén

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".