Pingvinerna håller på att få sällskap. Foto: PrB

Antarktis hotas av invaderade arter

Det känsliga ekosystemet på Antarktis hotas av nya, invaderade arter. Det framkom vid en nyligen avslutad internationell konferens i Edinburgh.

Antarktisfördraget har sedan 1961 stipulerat reglerna för hur kontinenten ska utnyttjas, först och främst till forskning. Så polarforskarna har snällt fått ta väck sina sopor från kontinenten.

Men bakterieinvasioner är svårare att hålla efter, visade en rapport från förra året - avloppsvattnet har man inte alltid varit lika noga med. Men besökarna blir fler och fler, 26 000 förra året, och med dem följer även större organismer än bakterier - fröer av Poa-gräs, tex, och spindelkrabbor från nordatlanten.

De tycks klara sig där som en effekt av ett långsamt varmare klimat på sydpolen. Inflyttning av nya arter kan under de här förhållandena spridas okontrollerat, med ett havererat ekosystem som följd.

Antarktisfördraget står inför att införa stramare kontroll av besökare och farkoster som kommer till kontinenten - men vad man ska göra med de nya arter som redan kommit dit är man inte riktigt överens om.

Spindelkrabban verkar vara en etablerad art, och det kostar massor att avhysa en sådan. Krutet bör man istället lägga på att förhindra ytterligare nya växter och djur att flytta in. Vid nästa fördragsmöte i april nästa år ska ärendet finnas på agendan.

Ann-Louise Martin

ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".