Seismiska vågor i berget

Amerikanska geologer hävdar att man kommit på ett nytt sätt att lättare få upp olja ur marken i jordbävnings-områden. Det skulle funka så att vibrationerna i marken skakar loss avlagringar och skräp så att oljan lättare kan sippra fram.

Den här idén att jordbävningar rensar bergsvattenflöden är inte ny berättar seismologen Reynir Bödvarsson i Uppsala, men han tycker att man drar för stora växlar på möjligheten att ta upp olja - däremot är metoden användbar för att hitta stadiga geotermiska flöden, alltså vatten i berget för bergsvärme:

- jag är nästan beredd att säga att de har inget fog att relatera detta till oljan, tycker jag, säger  Reynir Bödvarsson.

Nej kanske har de överdrivit användningsområdet, men mätningarna har vunnit Reynir Bödvarssons gillande - en elegant metod som utnyttjar det faktum att tidvatten också påverkar vattenflöden inne i berg. Fram och tillbaka, ett par gånger varje dygn, kan man mäta tryckskillnader i borrhålen av tidvattnets gungningar, även i det svenska urberget.

Men det är inte förrän vibrationerna från en jordbävning blandar sig i leken, som gångarna luckras upp och ger ytterligare fart på vattnet som rör sig genom berget - inte förrän dess som man kan mäta de ändrade tryckförhållandena i borrhålet som visar att vattnet - eller kanske oljan då - som man vill använda rinner mera motståndslöst. Reynir Bödvarsson har studerat detta i svenska berg

- Idén var att det kan vara öppet så att det är tillräckligt hög ledningsförmåga att man kan cirkuera vatten på tre - fem kilometers djup och använda stora värmeväxlare för att ta ut energi. En effektivare, stroskalig bergsvärme, säger Reynir Bödvarsson.

Reporter Ann-Louise Martin

ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".