Många diabetespatienter får problem med bland annat fötterna på grund av skadade blodkärl. Foto: Christer Wahlgren Copyrigt Prb.

Nytt ämne får blodkärl att växa

I Sverige lever hundratusentals personer som lider av diabetes. Sjukdomen ger skadade blodkärl och nerver som ger problem med känseln och i värsta fall död vävnad. Men i dag presenteras en studie som ger hopp om att skadade blodkärlen kan växa ut igen.

En spruta - sen började nya blodkärl att växa till i den skadade vävnaden hos mössen i försöket. Mössen var diabetessjuka men hjälptes av den lilla signalmolekylen netrin. Ämnet fungerar som en slags kommunikatör som talar om för blodkärlen att det är dags att börja växa.

Om framtida studier blir lika framgångsrika och om det visar sig att netriner har den här funktionen även hos människor så skulle det kunna leda fram till en bra behandlingsmetod. Maria Gomez, som själv forskar på blodkärl vid Lunds universitet, säger så här om de nya resultaten.
-Försöken ser väldigt lovande ut. En fördel är att det både stimulerar tillväxt av nerver och tillväxt av blodkärl runt omkring nerverna, så det verkar vara en kombinerad effekt. Och det kan ha betydelse för patienter med diabetes där både nerver och blodkärl är drabbade.

Källa: Science 

Björn Gunér

bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".