Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Möss empatiska djur

Publicerat fredag 30 juni 2006 kl 08.07
Gillar inte när kompisen far illa. Foto Tom Gannam. Copyright PrB.

Flera studier visar att det inte bara är människor som har egna, unika personlighetsdrag - utan också djur som blåmesar och noshörningar. Nu visar nya rön att möss, som är vårt vanligaste försöksdjur, dessutom kan känna empati.

Empati - eller förmågan till inlevelse i andras lidande - är en kardinaldygd och har länge betraktats som en egenskap begränsad till högre primater, kanske till och med som en unikt mänsklig företeelse.

Men nu visar ny forskning att även möss kan känna en form av empati med varandra och att dom till och med själva kan lida rent fysiskt av att se sina nära utsättas för smärta. Det tyder i alla fall en ny studie på som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Science idag.

Forskarna genomförde en rad olika försök på möss som delats in i par. Det visade sig bl.a. att det räckte med att observera andra möss som utsattes för plågsamma injektioner för att den iaktagande musen själv skulle uppleva obehag och förändra sin smärtkänslighet.

Medkänslan tycks dock vara begränsad till den egna bekantskapskretsen, gamla burkamrater och möss som lever tillsammans, och inte alls gälla till främmande möss.

Men frågan är förstås hur detta påverkar vårt förhållande till djuren? Möss är ju idag vårt vanligaste försöks-djur och bara under 2004 användes 186 291 möss i olika djurförsök, detta enligt Djurskyddsmyndighetens statistik.

Björn Vennström är professor på Karolinska institutet och han använder möss i sin forskning:
- Så som det påverkar oss är naturligtvis att vi måste se till att det djur vi injicerar eller liknande inte är inom synhåll för de andra burkamraterna.

Björn Vennström säger också att svenska djurfösök sällan är plågsamma och att inga djur behöver se andra djur lida.

Inte heller för organisationen Djurens rätt - som vill avskaffa djurförsök på sikt - kommer resultaten som någon överraskning.
- Det är ju faktiskt av just de här skälen som människor har rättigheter, och nu måste vi se till att djuren får rättigheter av samma skäl, säger Per Anders Svärt på Djurens rätt.

Martin Wicklin

martin.wicklin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".