Kommer det att vara konstgjort blod i påsen? Foto: PrB.

Konstgjort blod inom 2 år

Om två år kan du få konstgjort blod om du skadat dig. Dom första lyckade försöken på patienter gjordes i Sverige för ett par år sen och i höst startar den sista, så kallade fas 3-studien på 800 patienter. Bengt Fagrell är pensionerad professor och konsult till det amerikanska företag som vill bli först med konstgjort blod.

- Under operationer blir patienterna mer stabila. De tappar inte blodtrycket som de ofta gör, som de gjort tidigare när de inte fått den här produkten. Och det är det som vi nu i den här fas 3 studien kommer att göra. Huvudcentra kommer att ligga på 10 olika kliniker men sen är det fem andra länder i Europa som kommer att vara med, säger Bengt Fagrell.

Konstgjort blod framställs av små molekyler från gammalt kasserat bod. Det är ett pulver som kan lagras länge och tanken är att det kan användas i akuta situationer, när någon har förlorat mycket blod i en trafikolycka eller drabbats av hjärtinfarkt eller stroke. I hundra år forskarna försökt ta fram konstgjort blod som passar alla oavsett blodgrupp. Om allt går enligt planerna kan konstgjort blod börja användas i sjukvården inom två år, tror Bengt Fagrell

- ja, hittills har vi inte haft några som helst bakslag utan allt har gått bra och vi har inte sett några biverkningar alls på patienterna utan snarare bara positiva effekter och fortsätter det i den här stora studien, då är det stort hopp att vi ska kunna få den registrerad, säger Bengt Fagrell.

Reporter var Lillemor Lagerdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".