Dammbygge möter kritik

Världsbanken har givit klartecken till en ny jättedamm för vattenkraft i Laos, den första på tio år. Det är ett bygge som möter kritik.

Mellan Thailand och det tättbefolkade Vietnam ligger Laos, folktomt och skogigt i sydost i gränsen mot Vietnam - här gick Ho Chi Minh-leden under Vietnamkriget, med trupptransporter, kanske det mest bombade området i världen.

Just i den leden spränger man nu för att bygga en vattenreservoir för elektricitet, en bristvara i området, lindrigt sagt. Laos beräknas kunna sälja el till grannarna för 2 miljarder dollar de första 25 åren.

Det är det första Världsbank-stödda stora dammbygget på tio år - bråket kring de nu avslutade Three Gorges- dammarna i Kina var då så omfattande att man då beslutade sig för ett moratorium.

Nam Theun -2, det nya nu påbörjade bygget, är väsentligt mindre. Det man lärt är att de 100 000 som måste flyttas, också måste ges möjlighet att odla andra grödor än de tidigare gjort, och att hindra människorna att bygga för nära dammvallarna - något som på andra håll orsakat ras.

Bygget har föregåtts av mycket ingående miljökonsekvensbeskrivningar, vilket inte hindrar kritik mot det storskaliga projektet. Det är lätt att se dammen som en skänk från ovan, men nedströms reservoiren kommer tillgången på fisk att ändras, menar kritikerna, och uppströms ska nya hem och näringar inrättas, och nya sociala strukturer byggas, skolor, boskapshantering osv.

Reporter: Ann-Louise Martin.

ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".