Enligt Naturskyddsföreningen finns bara ett säkert häckande par av vitryggig hackspettar i Sverige. Copyright PrB.

Allt fler fåglar utrotas

Allt fler fågelarter försvinner från Jorden. I snitt utrotas en till två arter varje år, visar amerikanska forskare i en ny studie.

Den vitryggiga hackspettens hackande är ett av de läten som är på väg att tystna. I alla fall i Sverige där fågeln löper stor risk att dö ut i vilt tillstånd.

Och att det sker just nu är kanske ingen slump. För samtidigt som vår kunskap om fåglar aldrig varit större så står ett stort antal arter inför hot om utrotning. Det menar en grupp amerikanska forskare i en ny, stor studie som publiceras i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift.

Hittills har man trott att det kanske försvinner en fågelart vart fjärde år från jorden, som en följd av människans inverkan på naturen, t ex skogsaverkning och klimatförändringar. Men den siffran måste uppgraderas, menar forskarna. Enligt de nya rönen är utrotningstakten snarare en eller kanske till och med två varje år och risken är att den blir ännu snabbare i framtiden. Kanske så många som tio fågelarter per år.

Det skulle innebära att tolv procent av alla kända fåglar är utrotade innan århundradets slut.

Att arter försvinner helt och utrotas är i sig inget konstigt. Det är naturens gång; arter kommer och arter går, även utan människans framfart. Men då handlar det om en art - vart hundrade år.

Lars Åke Janzon, doktor i zoologi vid Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, menar att det är en skrämmande, men inte förvånande utveckling:

- Vi har underskattat antalet arter som har försvunnit pga människan, framförallt på öar i alla de stora världshaven så har det varit en mycket större fågelfauna än idag. Vi har alltså grovt underskattat det antal arter som har varit, säger Lars Åke Janzon vid Naturhistoriska riksmuseet.

Martin Wicklin

martin.wicklin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".