Isabelle Dinoire i februari 2006. Hennes eget ansikte förstördes när hon angreps av en hund i maj 2005. Foto PrB.

Första ansiktstransplantationen ännu lyckad

Världens första ansiktstransplantation i november förra året fick stor uppmärksamhet. Idag presenterar kirurgerna som utförde transplantationen sin första utvärdering av försöket.

Fyra månader efter det att fransyskan Isabelle Dinoire fick ett nytt ansikte från en hjärndöd kvinna så kan läkarna konstatera att allt gått över förväntan. Det blev inga kirurgiska komplikationer och det nya ansiktet accepterades både av Isabelle Dinoires kropp och av henne själv.

Det är nu bevisat att ansiktstransplantationer är tekniskt möjligt, säger forskarna i en internetpublicering av den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Om man läser de kommentarer som andra forskare ger i tidskriften så nyanseras bilden något. Ett stort problem med transplantationen är att kvinnan resten av livet måste äta mediciner som kraftigt sänker hennes immunförsvar. Gör hon inte det så finns risken att det nya ansiktet stöts bort av hennes immunsystem. Och med det kraftigt försämrade immunförsvaret så lever hon med en stor risk att bli allvarligt sjuk.

Men möjligt är det alltså, även om det nog dröjer innan ansiktstransplantationer blir rutin. Det är åtminstone inte inom synhåll i Sverige säger plastikkirurger som Vetenskapsradion pratat med.

Isabelle Dinoires ansikte förstördes när hon attackerades av sin egen hund i maj förra året.

Ingrid Stenberg

ingrid.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".