Skogen består inte bara av träd. Övriga växter påverkas också av skogsgödsel. Foto: Hasse Holmberg, copyright PrB.

Gödsel kan skada skogen

Regeringen vill att vi ska avverka mer skog för att få miljövänlig energi som kan ersätta bensinen i våra bilar. Och för att få skogen att växa bättre så vill man gödsla mera, men det är inte bara träden utan hela ekosystemet som påverkas av gödsel vilket kan få negativa följder säger Joachim Strengbom som forskat på ämnet.

Det är naivt men vanligt att tro att det bara är träden som påverkas, säger Joachim Strengbom som är doktor i ekologi vid Uppsala universitet.
- Man får ganska stora förändringar av artsammansättningen i markvegetationen. Vanliga arter som olika risväxter, blåbär och lingon minskar, medans olika örter och framförallt gräs ökar i förekomst.

Joachim Strengbom har i sin forskning sett hur kvävet, det vanligaste gödslet, hjälper snabbväxande gräs och örter, på bekostnad av långsammare växter. Blåbärsriset minskade med en tredjedel i hans försök.

Oljekommisionen medvetna
Regeringens oljekommission vill minska användningen av fossila bränslen radikalt. I stället ska bland annat skogsproduktionen upp med 15-20 procent.

Oljekommissionens generalsekreterare Stefan Edman betonar att det framför allt ska ske genom gallring och röjning och med mer snabbväxande sorter. Gödslingen är inget huvudnummer. Och chefen för centrum för biologisk mångfald Urban Emanuelsson har varit med för att säkra just artbalansen i skogen.
-Jag tror att vi vet väldigt mycket, säger Stefan Edman, men är det så att det finns någon bit i detta som vi inte känner till så ska naturligtvis den kunskapen fram.

Kunskapen ska komma genom konsekvensbeskrivningar region för region säger Stefan Edman - och det ska man hinna med och ändå kunna öka produktionen på 15 år.

Dumt ersätta ett problem med ett annat
Joachim Strengbom är positiv till minskade fossila bränslen, men han säger att man inte ska ersätta ett problem med ett annat. För han, som alltså forskat på området, tycker att man ännu vet för lite om gödslingens långsiktiga effekter och att det därför är dumt att lova mer gödsling.
- Om vi gör nåt långsiktigt som skadar framtida generationer och inte kortsiktigt så tycker jag att det är en väsentlig skillnad.

Björn Gunér

bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".