Den här planeten presenterades i janurai i år av NASA.Foto: AP Photo/NASA, copyright Scanpix.

Solskärm bra för planetjakt

En solrosformad solskärm kan hjälpa oss att hitta avlägsna planeter som liknar jorden. Det har en amerikansk astrofysiker räknat ut.

Jakten på nya planeter som liknar jorden pågår ständigt, men att undersöka planeter som ligger långt borta är ofta svårt eftersom de stjärnor som ligger nära planeten lyser så starkt att observatörerna nere på jorden blir bländade.

Det finns lite olika förslag på hur man ska komma runt det här problemet, och nu presenterar fysikern Webster Cash en vågad idé. Han har nämligen räknat ut att om man konstruerar en tio meter stor solskärm som ser ut som en solros så kan man skärma av det starka ljuset och istället se planeten. Ungefär som att du kan hålla handen framför solen om du vill titta ett flygplan som flyger förbi på himlen. Det som krånglar till det lite är att den här skärmen ska cirkulera tusentals mil från själva teleskopet vilket gör att det hela blir lite svårnavigerat. Men Cash hävdar att används det här på rätt sätt så skulle man kunna undersöka vad planeten består av och om den har några oceaner.

Ännu så länge är det här bara en skrivbordsprodukt, så det dröjer nog innan vi får se en solros veckla ut sig i rymden.

Källa Nature

Ann-Louise Martin

ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".