Lika mycket akrylamid i kaffet och kakan som tidigare. Foto PrB.

Akrylamid minskar inte

Andelen akrylamid i vår mat har inte minskat efter larmen för fyra år sedan, kanske snarare ökat. Det säger man från Livsmedelsverket. Men inom EU är övervakningen dålig, och EU-kommissionen tar nu svensk expertis till hjälp för att ta reda på i vilken mat det finns mest av det cancerframkallande ämnet.

2002 slog Livsmedelsverket och Stockholms universitet larm om att man hittat giftet akrylamid i mat. Sedan dess har forskare från högskolor och industri arbetat på att minska halterna. Akrylamid bildas av sig själv vid upphettning, som rostning och gräddning, och finns i bröd och kakor, chips och inte minst kaffe i höga halter.

Har man då sett att halterna har gått ner sedan 2002?

- Nej, det har de inte, säger Leif Busk, forsknings- och utvecklingschef på Livsmedelsverket.

- Har de ökat?

- Om det är någon skillnad så är det väl det hållet men det är inga stora skillnader, säger Leif Busk.

Dåligt kunskapsläge

Sedan i höstas har man i Sverige genomfört en noggrann provtagningsomgång med livsmedel från butikerna , men det är bara en, och bara från svenska butiker.

Och i Europa är kunskapsläget fragmentariskt. Man har inte tagit ut prover på ett systematiskt sätt, och kan därför inte jämföra halterna av akrylamid i livsmedlen. Så Sverige kan bidra med en provtagningsmetod som ger en bättre helhetsbild, säger Leif Busk.

- Det krävs en systematik i sättet att mäta så att man får data som är jämförbara. Jag är säker på att kommissionen är intresserad av att se hur vi har lagt upp vårt program.

Låga gränsvärden i vatten

Men hur farlig är akrylamiden? Vi måste ju ha fått tumörer av bröd och kaffe långt innan det här sambandet hittades - hur stor andel av all cancer beror på akrylamid?

- Det här är ju svårt. Men de gissningar som folk gör säger ju att det här är ett mycket mindre problem än cigarettrökning. Men det är sannolikt ett större problem än många andra saker som vi lägger ner mycket energi på att reglera på livsmedelsområdet redan idag, säger Leif Busk på Livsmedelsverket.

Akrylamid är cancerframkallande, och gränsvärdet för vatten är av den anledningen satt mycket lågt. Innehållet i maten ligger däremot 10 000 till 100 000 gånger högre.

Om akrylamid hade varit en livsmedelstillsats och inte bildats naturligt, så hade den förbjudits ögonblickligen när man hittade de höga halterna. Men nu är det inte så utan man måste lära sig att tillaga livsmedel på ett smartare sätt.

Ann-Louise Martin

ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".