Så vinner du nätauktionen

Internetauktioner är en handel som blir allt populärare. Nyligen passerade antalet medlemmar på auktionssajten Ebay 200 miljoner. Men hur gör man för att säkert komma åt det man budar på?

Det blev en del rubriker när Elvis Presleys hus i Tenesseee såldes till den skedböjande parapsykologen Uri Geller. Det skedde på auktionssajten Ebay, marknadsplatsen där i princip allt kan köpas för pengar. Här kunde man t ex nyligen lägga bud på Påvens gamla Volkswagen...

Auktionssajten Ebay.com är internets svar på Marrakech - marknadsplatsen där i princip allt kan köpas för pengar.

Nu har forskare vid universitetet i Seoul med hjälp av matematisk analys räknat ut hur man ska bära sig åt för att vinna auktionen och ro hem det man vill ha.

Det hela kallas för ”sniping” och bedrivs redan av rutinerade ebay-handlare. Det handlar om ett slags krypskytte med syfte att lura in sina medtävlare i ett bakhåll där de inte hinner göra något motbud.

En oetisk metod, enligt många som handlar, ja rentav ett slags rån.

Till skillnad från en vanlig auktion i verkliga livet så finns det nämligen en deadline på nätet och det är denna tidsgräns som köpare med is i magen kan utnyttja.

Och etiskt eller oetiskt så är detta alltså nu en vetenskapligt bekräftad framgångsstrategi.

Forskarna har analyserat mer än en halv miljon auktioner på den populära auktionssajten Ebay och kommit fram till att denna strategi är den mest framgångsrika.

Så nu vet du det, om du helt enkelt bara måste ha det där sällsynta Pokemon-kortet eller andra rariteter.

(Physical Review E)

Martin Wicklin

martin.wicklin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".