Stjärnenatt i Saint Rémy från 1889 av Vincent van Gogh

Så fångade van Gogh kaoset på duken

Den som har sett Vincent van Goghs målningar vet att han ofta målade häftiga virvlar på sina himlar och sädesfält. Men nu visar det sig att han, åtminstone när han var som sjukast psykiskt, lyckades utnyttja naturens turbulenslagar också i valet av sina färger.

Virvlar av vatten och luft rör sig alltid enligt särskilda mönster. De här mönstren beskrevs i ett antal skal-lagar av den ryske fysikern Kolmogorov på 1940-talet.

Svåra sjukdomsperioder orsakade kaos
Drygt femtio år tidigare genomgick konstnären Vincent van Gogh ett par av sina svåraste perioder av psykisk sjukdom, som slutade med att han sköt sig 1890.

Strax dessförinnan målade han Stjärnenatt i Saint Rémy, där natthimlen virvlar ikapp med kullarna, fälten och träden under sig, allt i blå, violetta, och gula toner.

Fysiker studerade turbulenta tavlor
Nu har mexikanska och spanska fysiker granskat den och två andra tavlor av van Gogh som dom kallar turbulenta.

Efter att ha digitaliserat bilderna har de gett varje färg ett värde och dom värdena har de sen jämfört med Kolmogorovs lagar för turbulens i naturen. Och det stämmer mycket väl överens.

”Vi upplever kaos av verkliga virvlar”
Studien är väl genomförd tycker Lennart Löfdahl, professor i strömningsmekanik vid Chalmers i Göteborg. Och han tror också att resultatet är relevant.

– Han har ju velat ta fram klara virvlar i sina bilder. Och vi upplever dem mer kaotiska och verkliga när de följer turbulenslagarna. säger Lennart Löfdahl.

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".