Hasch ingång till tunga droger i ny studie

Det finns vetenskapliga bevis som pekar på att hasch verkligen kan vara en inkörsport till tyngre missbruk. Något som ger stöd till den svenska narkotikapolitiken.

Att heroinister ofta börjat med lättare droger som hasch och marijuana tidigare i livet är väl känt bland sociologer. Det kallas för trappstegsteorin och har i Sverige använts som argument för en nolltoleranspolitik gentemot all form av narkotika.

Samband mellan hasch och heroin
Men det har inte kunnat bevisas och på senare tid kritiserats som skräckpropaganda.

Nu har svenska forskare vid Karolinska institutet genom försök på råttor visat att sambandet verkligen finns och att det handlar neurobiologiska orsaker.

Forskare studerade råttors ”tonårsperiod”
Det är framförallt under tonårsperioden som människor provar cannabis, den tid då hjärnan utvecklas mycket starkt.

Forskaren Maria Ellgren och hennes kollegor på Karolinska institutet använde därför råttor som befann sig i motsvarande ”tonårsperiod”. En grupp fick cannabis i form av ämnet THC injicerat under denna tid medan den andra inte fick det.

Därefter fick råttorna tillgång till heroin genom självbetjäning i speciella burar.

Haschvana blev mer sugna på heroin
Det visade sig att alla råttor hjälpte sig själva till heroinet men de som tidigare fått cannabis tog betydligt större doser av heroin än de som inte fått cannabis.

– Slutsatsen man kan dra är att cannabisanvänding i så här unga år när hjärnan är känslig och under utveckling så ger det långvariga effekter på hjärnan, säger Maria Ellgren, doktotand i neurovetenskap vid Karolinska institutet.

Martin Wicklin
martin.wicklin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".