I fokus: Maria Strömme, professor i nanoteknologi

Fläckfria tröjor, luktfria strumpor och material som gör saker osynliga är bara några av de mest fantasieggande exemplen på vad Nanoteknologi kan användas till. I dagens Vetandets värld i Fokus möter vi Maria Strömme, professor i Nanoteknologi och tillika en av Sveriges yngsta professorer.

Under våren lät brittiska forskare meddela att de räknat ut hur ett särskilt metamaterial skulle konstrueras för att det skulle bli osynligt för det mänskliga ögat. Det låter smått otroligt men tycks fungera, i alla fall i teorin. ”Osynlighetsmaterialet” är ett bra exempel på vad som kan rymmas inom det stora och spännande fältet Nanoteknologi. Repningsfria färger, fönster som inte behöver tvättas och smartare mediciner är andra.

I dagens Vetandets Värld i Fokus möter vi den rekordunga professorn Maria Strömme som innehar professuren i Nanoteknologi vid Uppsala universitet.

Det handlar om gränsöverskridane forskning inom ett hett område, om de faror som den nya tekniken kan innebära för människan och miljön och om hur en effektiv professor och tillika tre-barns mor kan arbeta medan potatisen kokar.

Medverkande:
Maria Strömme, professor i Nanoteknologi vid Uppsala universitet.

                                           Marie-Louise Kristola
                                            Marie-Louise.Kristola@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".