Kanske kan moln som dessa förespås bättre snart. Foto: Hasse Holmberg, copyright PrB.

Nya vädersatelliter över Skandinavien

En del väderprognoser kan snart bli bättre när Europa nu får den första av tre nya vädersatelliter. Särskilt för oss i Skandinavien som har legat i utkanten av dom tidigare europeiska satelliternas bevakningsområde.

Stilla över Afrika, långt från skandinavien, ligger de så kallade geostationära europeiska vädersatelliter som finns idag. Men svenska prognosmakare får också information från amerikanska polära satelliter, som går i omloppsbana över polerna.

Nu på måndag skjuts den första av tre europeiska polära satelliter upp från en bas i Kazakstan efter nära 20 års planerande. MetOp, som den kallas kommer under sina fem år i rymden göra ett varv runt jorden på drygt en och en halv timme och passera Sverige mellan 4 och 7 gånger per dygn - ganska ofta jämfört med andra platser. På grund av jordens form så passerar den ju tätare över områden nära polerna i det nystan som dess bana spinner över jorden.

Och jämfört med tidigare satelliter så har MetOp också mer avancerad utrustning för att läsa av vissa faktorer som är viktiga just på våra breddgrader. De detaljer som den kan ge är särskilt intressanta för flyg, vägtransporter och sjöfart men kanske mindre intressanta för den breda allmänheten.

Björn Gunér

bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".