Här kan du söka gamla förfäder. Mormonernas söksida har blivit en av Internets mest populära sidor, utan att Wall Street fattat någonting. (Foto: PrB)

Släktforskning på nätet - tack vare mormoner

Alla Sveriges släktforskare och historiker kommer snart att kunna glädjas åt ett nytt digitalt personregister, som gör det möjligt att enkelt söka personer i svenska kyrkoböcker.

Registret tas fram genom ett unikt samarbete mellan svenska Riksarkivet och Mormonkyrkan i Salt Lake City i USA, och Riksarkivets chef Thomas Lidman är entusiatisk

- För mig är det här ett genombrott. Alla är med som finns i det svenska samhället bak till 1600, säger Thomas Lidman.

De svenska kyrkböckerna är en viktig historiska källa som kan ses som en väg rakt in i tidigare generationers vardagsliv. I kyrkböckerna finns uppgifter om födelse och död, giftermål, dop och konfirmation. Men också om hur folk flyttade, om de var läs- och skrivkunniga och hur de förhöll sig till varandra. Redan på 1940-talet började den amerikanska mormonkyrkan mikrofilma de svenska kyrkböckerna, eftersom det enligt deras tro är viktigt att leta upp sina förfäder och döpa dem som inte haft möjlighet att bli kristna. Idag driver kyrkan världens största släktvetenskapliga bibliotek i Salt Lake City i USA, och det är där som arbetet nu har påbörjats med att digitalisera den svenska folkbokföringen och dessutom, skapa ett register över alla privatpersoner som finns i arkiven fram till år 1860. Thomas Lidman uppskattar att det kommer att röra sig om mellan 16 och 20 miljoner svenskar som levt från 1600-talet och framåt. Arbetet görs av frivilliga församlingsmedlemmar och blir helt gratis för Riksarkivet.

- Som arbetsinsats skulle det här ta ett antal år, säger han.

Förutom kyrkböcker kommer registret också att innehålla bla mantalslängder, domböcker och militärrullor och Karin Sennefeldt, forskare vid historiska institutionen, Uppsala universitet tror att det kommer att ge större och bättre forskningsunderlag.

- Så man kan göra större undersökningar jämfört med om man själv skulle behöva sitta och bläddra igenom detta, så det öppnar stora möjligheter för forskningen, säger Karin Sennefeldt vid Uppsala universitet.

Registret beräknas vara helt färdigt vid slutet av 2007.

Reporter: Marie-Louise Kristola

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".