Är du singel lilla vän? (Foto: PrB)

Myggors surr en kärlekssång

Att myggorna hittar oss har vi lärt oss av erfarenhet men hur hittar de varandra? Forskarna har kartlagt myggors iiiinande och surrande och funnit en kärleksång.

Det är inte alltid ytan avslöjar den bästa utrustningen. i många år har man utgått från att det är mygghannens välutvecklade antenner som gör att det är hannarna som lyssnar in honornas iiiinande, att det är hannarna som väljer honorna.

Men nu visar brittiska insektsforskare att honornas antenner är lika väutrustade, lika känsliga för ljud trots att de inte ser så pampiga ut. Myggorna letar upp varandra och stämmer av med ljudet

Den afrikanska stickmyggan som forskarna studerat lyssnar av varandras ljud och om mötet verkar positivt så faller de snart in i varandras tonläge, från att ha sjungit sin egen sång förenas de i en gemensam melodi. Om de däremot möter någon av samma kön sker det omvända. De iiiinnar lite och lyssnar lite och om det är inte är ett möte de gillar så sjunger dom isär sig istället och tar var sitt extremt tonläge för att visa att de inte tänker gå vidare med bekantskapen.

Reporter Ann-Louise Martin

ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".