Ko under uppsikt

Beredskapen inför EHEC-smitta ökar

Efter förra årets utbrott av tarmsjukdomen EHEC, där många smittades och en pojke i Norrtälje avled, så är beredskapen inför sensommaren nu högre än någonsin tidigare.

Beredskapen är påkallad av att man sett att smittan bland djuren tycks vara nästan dubbelt så vanlig som man tidigare trott.

Smittan kommer ursprungligen från boskapsdjur, framförallt kor.EHEC leder till blodiga diarréer, ibland permanenta njurskador och i värsta fall till döden, och den kan nå människor antingen genom kontakt med djur och deras avföring - eller genom smittat kött.

Erik Eriksson sektionschef vid Statens Veterinärmedicinska anstalt tror att de högre siffrorna mest beror på förbättrade diagnosmetoder, men skulle det vara en faktisk ökning så innebär det också en ökad risk för utbrott bland människor - det säger man på Smittskyddsinstitutet.

Smittskyddsinstitutet  och Statens Veterinärmedicinska Anstalt gör nu tillsammans med andra berörda myndigheter och på regeringens uppdrag en översyn av kunskapsläget kring EHEC. Åtgärdsförslag presenteras i januari.

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".