För lite utbildning om tsunamier

Det råder fortfarande delade meningar om varningssystemen fungerade vid tsunamin på Java i förrgår då närmare 400 personer dog. Men det stora problemet är att bland andra FN som samordnar systemen satsar för lite på utbildning och för mycket på teknik - det säger nu en av FNs egna experter, Costas Synolakis.

System som varnar för tsunamier har man efterlyst sedan katastrofen 2004 som drabbade Indonesien allra värst. Redan dessförinnan fanns sensorer i Stilla havet, som kunde upptäcka utlösande jordbävningar, men nu började man också satsa stort på ett indonesiskt system.

Det är inte fullt utbyggt, men hade ändå knappast hjälpt i det här läget, säger säger Costas Synolakis som är tsunamiexpert hos Unesco, det Fn-organ som samordnar de varningssystem som finns. För de här bojarna med sina sensorer ska ligga så nära ön Java där vågen slog in, att när de hade hunnit reagera och informationen hunnit tolkas så skulle det vara väl sent. De kan snarare varna länder längre bort.

Nu kom en första varning i stället till Indonesien från det japanska varningscentret i Stilla havet, 19 minuter efter jordbävningen, 12 minuter innan vågen drog in. Och det här, liksom att tiotusentals människor klarade sig när varningen sen nådde stränderna visar att det nu finns ett fungerande system, säger Peter Kolterman, som leder Unescos samordning av varningssystemen.
- Polis och militär fick folk från stränderna upp i bergen, säger han.
Men flera överlevande säger att de inte märkte några varningar och det finns olika uppgifter om några varningar kom. 

Costas Synolakis ser de nästan 400 döda som ett stort misslyckande - orsakat av en övertro på tekniken i form av seismometrar och en brist på utbildning lokalt om hur dom varningar som finns ska tolkas.
- Det skulle inte spela någon roll om det fanns 1000 seismometrar om inte folk på plats förstår hur de ska agera, säger han.

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se