Pokerrobotar lurar hobbyspelare

Nätpoker blir allt populärare. Man räknar med att det idag finns totalt 75 miljarder kronor i potterna - ett fett byte för alla typer av spelare. Men se upp. För framför datorn ser du inte vem du spelar mot. Det kanske inte ens är en människa.

I filmen The Matrix har cyberhjälten Neo svårt att skilja mellan människa och maskin och likadant kan det vara vid pokerborden på nätet just nu. För den där till synes iskalla medspelaren som nyss synade din bluff kanske inte är en människa som du - utan ett dataprogram.

Experterna varnar nu för så kallade poker - robotar som enkelt spelar skjortan av hobbyspelare. En pokerrobot är ett program som skapats för att spela nätpoker. De finns i olika varianter men har det gemensamt att de är självgående och specialiserade på poker logik.

Och till skillnad från de flesta hobbyspelare så håller den exakt räkning på alla kort den sett, den gör blixtsnabba sannolikhetskalkyeler, och den gör sällan några misstag. Enligt Fredrik Niemelä, forskare i Artificiell Intelligens på KTH är det egentligen inte speciellt svårt att skapa en poker robot.
- Om man med bra menar att man vill tjäna lite pengar online, då är det ganska lätt. Det kan nog ganska många göra.

Det är framförallt på de mindre borden med många nybörjare som pokerrobotarna härjar. Ingen vet hur många men enligt spelbolagen har de blivit ett allt större hot mot både bolag och spelare. Och trots att potterna är små kan robotarna tjäna stora pengar i slutändan. En person som Vetenskapsradion talat med - och som inte vill framträda själv - uppger att hans robot i genomsnitt tjänar mer än 10 000 kronor om dagen.

Men Fredrik Niemelä menar ändå att den bästa människa nästan alltid slår en robot. För där roboten glänser genom att räkna ut sannolikhet förlorar den i intuition och fantasi:
- Människor är snabbare på att anpassa sig till motståndaren.

Martin Wicklin

martin.wicklin@sr.se