Forskare rasar mot stamcellsbeslut i EU

- Vi blev lurade, säger Outi Hovatta, svensk stamcellsforskare. EU-beslutet om anslagspengar till cellstudier är en luftballong om man inte samtidigt får ta fram nya celler - de gamla duger inte.

Forskningsminister Leif Pagrotsky och hans nordiska kolleger blev lurade när de trodde att gårdagens uppgörelse kring den europeiska stamcellsforskningen var en kompromiss - det säger Outi Hovatta, professor vid Karolinska universitetssjukhuset i Hudding.

Vid ministerrådsmötet igår bestämdes att EU-pengar kan få användas till forskning kring så kallade embryonala stamceller, däremot inte till att ta fram cellinjerna.

Tyskland samlade med sin katolska forskningsminister tillräckligt många länder för att få ihop en blockerande minoritet.

Deras krav var att EU-pengar inte skulle få användas till forskning på så kallade embryonala stamceller, celler från embryon, runt en vecka gamla, som blivit över vid provrörsbefruktningar.

Vid det stadiet kan cellerna utvecklas till en del av i princip vilken kroppsdel som helst, och därför forskare vill få dem att dela sig i laboratoriemiljö för att sen låta dem ersätta skadade celler hos till exempel parkinson och alzheimersjuka.

Jonas Frisén, ännu en av duktiga svenska stamcellsforskare, påpekar att man ju kan söka pengar från annat håll än EU för att skapa nya cellinjer.

Reporter Björn Gunér

Resultatet från omröstningen i ministerrådet:

Mot embryonala stamcellers odling:
 Italien, Litauen, Luxemburg, Malta, Polen Slovakien, Tyskland,Österrike

För odling:
Belgien Finland Frankrike Portugal Spanien Storbritannien Sverige Storbritannien