Ny teknik räddar nyopererade från oönskade föremål

I juni glömdes en trasa i underlivet på en kvinna efter en operation, en händelse som nu ska utredas av Socialstyrelsen. Men med ny teknik skulle sådana missöden lättare kunna undvikas.

Att bli ihopsydd med en kvarglömd peang eller annan kirurgisk utrustning i kroppen är nog varje patients mardröm. Ovanligt, det händer bara en gång på 10 000 operationer, men kan få allvarliga konsekvenser när det väl händer.

Avancerade varumärkerkoder söker av kroppen
Men nu har forskare vid Stanford University, USA, kommit på att man kan använda så kallade RFID-taggar, små radiochips som annars används till exempel för att märka varor i affärer eller i passerkort.

Genom att märka upp all utrustning med såna här små taggar kan man med en liten detektor skanna av patienten och lätt hitta ev kvarglömda saker innan han eller hon sys ihop. I försök gick det på ett par sekunder att hitta märkt utrustning och man fick inga falsklarm.

Måste bli mindre för att användas i stor skala
Nu arbetar ett företag med att förminska RFID-taggarna, som ofta har storleken av ett liten mynt. Många kirurgiska instrument är mindre än så.

Källa: New Scientist

Lena Nordlund
lena.nordlund@sr.se