Forskarna är människans osynliga näsa på spåren

Amerikanskan Linda Buck, som fick nobelpriset i medicin för två år sedan för sina upptäckter om hur luktsinnet fungerar, är aktuell igen. I luktslemhinnan har hon nu funnit en ny sorts receptorer som kanske kan visa att också vi människor emellan kommunicerar med kemiska signaler, så kallade feromoner, precis som många djur.

Ja, Linda Buck är väldigt fascinerad av den här nya sortens receptorer som de funnit i luktslemhinnan hos möss. De här receptorerna känner nämligen inte av dofter, utan verkar vara specialiserade på en annan sort kemiska signaler, från hormoner och feromoner.

Och det mest spännande av allt är att exakt samma gener som styr de här receptorerna också finns hos människor, vilket gör det troligare att vi också kommunicerar med feromoner.

För som Vetenskapsradion berättat tidigare har hittills ingen kunnat bevisa att vi människor kan läsa av den sortens kemiska signaler, ett faktum som aldrig hindrat alla de företag som lever gott på att sälja feromonspray som sexparfym.

Det särskilda organ som man sen tidgare vet att många djur använder för att känna av feromonsignaler, det så kallade vomeronasala organet är nämligen tillbakabildat hos människan och helt utan koppling till hjärnan. Men om det nu finns ett annat sätt att läsa av feromonsignaler -i luktslemhinnan - så ökar ju chansen att också vi människor kan tolka såna signaler.

Hos mössen kände receptorena av ämnen som också fanns i mössens urin, t ex ett som utsöndras vid stress och några som är parningssignaler. Hos människa har de inte hittat några verksamma ämnen, men jakten har börjat på eventuella sexsignalämnen i mänsklig svett och urin...

Reporter: Lena Nordlund

lena.nordlund@sr.se