Resan till den röda planeten

– Ända sedan jag var barn har jag velat arbeta i det amerikanska rymdprogrammet, säger Tracy Drain. Som 29-årig ingenjör har hennes dröm gått i uppfyllelse. Tracy ingår i det team av forskare och ingenjörer som för ett år sedan kunde bevittna hur rymdfarkosten MRO, the Mars Reconnaissance Orbiter lyfte från Cape Canaveral i Florida på sin sju månader långa resa till den Röda Planeten.  

– Rymdfarkosten ser ut ungefär som en fågel, berättar Tracy.

– Med en stor rund antenn till huvud. Och med två stycken solfångare till vingar. För att fånga in maximalt med solljus kan den att vrida solfångarna, ungefär som en fågel flaxar med sina vingar.

MRO kommer bland annat att ge oss ny kunskap om planetens yta, atmosfär och klimat. Om förekomsten av vatten och därmed förutsättningarna för liv. Hur Mars ser ut någon kilometer under planetens yta, liksom finna bra platser för kommande landningar.

Under arton månader har Vetandets värld följt Tracy Drain. Hon berättar om arbetet, forskningen och sina förhoppningar. Liksom hur lättad hon var när rymdsonden till sist nådde planeten i mars i år.

– Mina mer ärrande kolleger säger att jag är så bortskämd, säger Tracy.

– Nästa projekt ska jag inte tro kommer att gå lika smärtfritt säger de.

                                                         Claes Andreasson
                                                          vet@sr.se