Vindrickare äter bättre än öldrickare

Vindrickare har bättre matvanor än öldrickare. I alla fall enligt en dansk studie. Och det kan vara just matvanorna som gör att skadorna av öl- och vinkonsumtion ser olika ut i så många undersökningar.

Slutsatsen är alltså att det är annat än alkoholen som gör skillnad. Det beläggs av den inköpsundersökning som de danska forskarna gjorde vid två matvarukedjor.

De som handlade vin köpte också oliver, frukt och grönsaker, magert kött och magra mejeriprodukter. Ölinköpen kompletterades med läsk, korv lamm- och fläskkött, färdigmat och smör.

Studien förutsätter att samma person konsumerade både mat och dryck i inköpskorgen, en svaghet som i viss mån uppvägs av att inköpen har registrerats automatiskt. Blir man tillfrågad så har man en tendens att skönmåla sina vanor.

Det går inte att exakt översätta de här danska resultaten till svenska - vi har lite för olika matvanor - men nog känner man väl igen mönstret?

Reporter: Ingrid Stenberg