Korv ökar risken för magcancer

För hög konsumtion av charkuteriproduker ger ökad risk för magsäckscancer. Den här kopplingen har flera olika studier visat, så sent som i maj kom en WHO-rapport med den här slutsatsen.

Knaperstekt bacon, härlig rökt skinka och fina korvar. Det må vara gott, men särskilt nyttigt är det inte. En sammanställning av flera forskningsstudier visar nu att de personer som äter 30 gram mer charkuteriprodukter än normalt om dagen, och med normalt menar man 50 gram per dag, löper minst femton procent högre risk att drabbas av magsäckscancer.

Nutritionsepidemiologen vid Karolinska institutet Susanna Larsson har lett studien, och enligt henne bör man dra ner på konsumtionen av charkuteriprodukter.

- Ja, det skulle jag rekommendera med tanke på att det inte finns någonting hälsosamt med charkuteriprodukter ens när det gäller andra sjukdomar.

Och det går inte heller att försvara charkuteriprodukterna med att de innehåller nyttiga protein.

-Nej det kan kan ersätta med till exempel fisk eller kyckling eller bönor.

Men det är trots allt rätt rörigt med den här typen av genomgångar. Allt man egentligen kan säga är att de personer som har ätit mer charkuteriprodukter, ja fler av dem har fått magsäckscancer. Men det behöver inte nödvändigtvis betyda att det är köttet i sig som ger upphov till cancern. Till exempel kan det vara så att de som äter mindre kött, äter mer frukt och grönt och kanske är det det som skyddar dem mot cancern.

Magcancer drabbar 700 000 människor i hela världen per år. Resultaten presenteras i tidskriften Journal of the national cancer institute.

Reporter Ingrid Stenberg.

ingrid.stenberg@sr.se