Dålig fokus trollkarlars hemlighet

Just nu pågår VM i Trolleri i Stockholm. 2 500 trollkarlar, illussionister och magiker från hela världen, har samlats för att tävla mot varandra. Men frågan är vad som egentligen gör oss så lättlurade?

Vi vet att det är fusk, ändå kan vi inte låta bli att undra. Hur gjorde hon det där? Nils Trovalld är forskare i pedagogik och själv trollkarl sedan 50 år. Han säger att det handlar om vår oförmåga att koncentrera oss på mer än en sak i taget, för när vi koncentrerar oss ordentligt så verkar vi förlora förmågan att upptäcka förändringar som sker i miljön runt omkring oss.

Och den här hypotesen bekräftas i en studie från University College London där en grupp neuroforskare tror sig ha hittat exakt vilken del i hjärnan det är som illussionisterna lurar. Om du tar handen och för den 5 cm ovanför och bakom ditt öra så känner du den: Parietal Cortex. Som av en händelse råkar det vara exakt samma ställe som många kliar sig i när de koncentrerar sig riktigt ordentligt.

Den här lilla biten av hjärnan används både när vi koncentrerar oss och när vi ska uppmärksamma förändringar runt omkring oss. När forskarna blockerade denna del förlorade försökspersonerna förmågan att se ens väldigt uppenbara saker som skedde mitt framför ögonen på dem. Och det är just det som sker när du blir lurad trollkarlarna eller för den delen trollkvinnorna. Dom ber dig koncentrera dig väldigt noga på hans eller hennes vänstra hand, och då ser du inte vad han gör med sin högra.

Martin Wicklin

martin.wicklin@sr.se